Möt våra hjältar!

Andreas Schleiss

SKADEDJURSTEKNIKER OCH GRUPPCHEF

”Det är oerhört stimulerande att jobba på ett företag där det händer mycket och där det går framåt och utvecklingen sker. Inget är statiskt här”.

Vad är ditt uppdrag på Anticimex?

Jag är gruppchef för skadedjur samt leveransplanerare på kontoret i Piteå. Jag fördelar tiden med ungefär 20 procent ute på fält i jobb, resterande tid som Gruppchef och Leveransplanerare.

Hur kom det sig att du sökte dig till Anticimex?

Jag kommer från Schweiz ursprungligen. För mig var det en fråga om att stanna i Sverige eller inte. Jag sökte jobb inom livsmedelsindustrin och då dök det upp en annons; ett vikariat som matsäkerhetstekniker på Anticimex. Jag började min resa 2012. Sedan dess har jag jobbat både som skadedjurs- och matsäkerhetstekniker. 2016 fick jag rollen som gruppchef och nu har jag även fått ansvaret för vår leveransplanering där jag planerar teknikers jobb samt är involverad i saneringsplanering tillsammans med kundservice.

Du har verkligen utvecklats i din yrkesroll sedan du började här. Känner du dig nöjd eller vill du mer?

Jag känner mig nöjd och ser fram emot fortsatt utveckling inom både min roll som Gruppchef och som Leveransplanerare.

Tycker du att Anticimex satsar på att utbilda medarbetarna?

Det är hela tiden ett bra utbud och vår utbildningsplattform AxAcademy är bra. På skadedjurssidan har vi en oerhört noggrann utbildning under flera, flera dagar. Det är bra både för tekniker och för kunder. Jag är på väg till en utbildning nu faktiskt, en gruppchefsutbildning.

Kände du dig välkommen när du började?

Absolut! Och jag gillade direkt personerna som jobbar här. Faktum är att jag under mina sex första månader på Anticimex fick erbjudande från ett annat företag om fast anställning, men jag valde att stanna. Jag gillade kollegorna och jobbet så pass mycket.

Hur tycker du att ledarskapet fungerar på Anticimex?

Jag är jättenöjd med mina chefer. Jag kan uttrycka vad jag vill och det jag känner. Vi har rak kommunikation.

Vi har stor fokus på hållbarhet. Vad är hållbarhet för dig och hur kommer det in i ditt arbete?

Som leveransplanerare tänker jag först på en bra ruttplanering när jag lägger ut jobb till tekniker. Att effektivisera körsträckor för samtliga tekniker minimerar utsläpp av koldioxid. Det påverkar även vår marginal positivt, vilket också är hållbart. När jag tänker som gruppchef och skadedjurstekniker ute på fält, handlar det mest om att följa åtgärdstrappan och endast använda bekämpningsmedel om rådgivning och mekanisk bekämpning inte har löst problemet. Sommartid försöker jag ta våra saneringar av bin. Istället för att döda bin kan jag varje år rädda bisamhällen som får ett nytt hem hemma hos mig eller hos någon annan biodlare i kommunen.

Våra värderingar, Trust, Innovation och Passion. Lever du och vi efter dem?

Trust: Jag lever efter att alla ska kunna lita på det jag säger och lovar. Jag förväntar mig motsvarande av andra. Ett tappat förtroende är svårt att ta igen. Här kan Anticimex som bolag göra ännu mer mot kund tror jag.
Innovation: Personligen försöker jag kundanpassa avtalen efter kundens önskemål och behov. Och arbetar för att hitta innovationer inom saneringar och leverans tillsammans med mina kollegor. Anticimex är otroligt innovativt, men många innovationer stannar på lokala kontor och sprids inte riktigt ut till övriga kontor, det behöver vi jobba på. Målet att vara marknadsledande arbetar bolaget väldigt bra med via till exempel Anticimex Innovation Center.
Passion: Jag jobbar alltid för att göra mitt bästa och det lilla extra för kunden. En nöjd kund stannar. Det höga deltagandet och resultatet i medarbetarundersökningen visar på passionerade medarbetare.

Vill du ge exempel på vad hos Anticimex som sticker ut på ett positivt sätt?

Det fokuseras mycket på att ha nöjda medarbetare, det är viktigt för framtiden. Att Anticimex har börjat ställa frågan hur man får nöjda medarbetare som i förlängningen gör att medarbetare stannar är både ekonomisk och hållbart.

Vi är inne i flera olika förändringsarbeten nu, hur känner du inför det?

Det är just nu ganska mycket förändring och det händer mycket. Att följa med i all förändring är en utmaning. Men det är oerhört stimulerande att jobba på ett företag där det händer mycket och där det går framåt och utvecklingen sker. Just nu väntar jag med spänning för att se vad de förändringar som vårt nya affärssystem som levereras under 2018 bär med sig.

Du är ute hos kunder stor del av din tid. Hinner du träffa kollegorna?

Jag träffar en del av kollegorna på morgonkaffe samt då vi har teknikermöte fyra gånger per år. Vi befinner oss långt ifrån varandra geografiskt på vårt kontor så det är inte alltid så lätt. Vissa kollegor är så långt som 60 mil bort. Vi anordnar olika nytta-med-nöje-aktiviteter ibland. Förra sommaren hade vi en ”hästmyredag” där vi utbildades före hästmyrsäsongen. Vi var ute på Vargön i Piteås skärgård. Jag planerade in aktiviteten på en fredag så att de som ville kunde stanna kvar till lördag. Kollegorna uppskattade dagen på ön och önskemål har kommit in att göra det igen. Piteåkontoret arrangerar även vår- och julfest kombinerade med företagsdagar varje år där samtliga anställda träffas. Privat träffar jag en del tekniker på kortkvällar några gånger per år samt då och då på en kopp kaffe en lördag eller söndag. Det finns även möjlighet att spela innebandy en kväll per vecka under vintersäsongen.  

Vad är det bästa med ditt jobb?

Variationen samt att arbeta i ett bolag som växer.

Om du fick önska, vad skulle kunna bli bättre på Anticimex?

Att de utbildningar som genomförs förläggs mera lokalt för att spara både på miljön, rese- och boendekostnader. Då man tar fram klädsortiment måste man se till hela Sveriges yta där temperaturen varierar mellan +30 och -50. Vi i Piteå önskar till exempel en vinteroverall till tekniker som jobbar utomhus stora delar av dagen. Många företag har idag bra personalförmåner. Anticimex har höjt friskvårdsbidraget och lanserat tjänsten Lifeplan, det ska bli spännande att se vad som kommer framöver!

Vad är dina största utmaningar i jobbet?

  1. Att ha nöjda medarbetare  
  2. Att kunden får den leverans som de förväntar sig i rätt tid med rätt kvalitet
  3. Att behålla kontrollen på alla de arbetsuppgifter som ingår i min roll som Gruppchef.

Vi pratar mycket om nördiga hjältar. Nördig som i mycket kunnig och hjälte som i att vi hjälper kunderna. Känner du dig som en nördig hjälte?

Jag vill gärna vara en hjälte. Jag är alltid är nåbar och försöker alltid uppfylla kundens önskemål. Jag räddar även bisamhällen vid sanering och tar hem till mina egna eller andras kupor. Det kanske kan beskrivas som nördigt, men för mig är det mer passion samt även ett ansvar till hållbarhet och service till kund.

Vad vill du säga till någon som överväger en anställning på Anticimex?

Man måste gilla problemlösning och vara öppen för förändringar hela tiden, inget är statiskt här. Men att man kommer till en bra arbetsgivare. Om du har funderingar på att jobba på Anticimex ska du givetvis söka!