Möt våra hjältar!

Malin Olovsson

BRANDSKYDDSTEKNIKER

Du hjälper kunderna med helheten kring brand, vad menas med det?

Jag jobbar väldigt brett och levererar hela kedjan. Allt mitt arbete är förebyggande, men det innebär många olika saker. Det handlar om alltifrån att upprätta dokumentationer, genomföra släckövningar, utbilda i hjärt- och lungräddning, göra inspektioner, prata med kunden om hur det går med de systematiska rutinerna till att rita utrymningsplaner.

Det låter som många olika moment, blir det inte rörigt?

Nej det tycker jag inte, det är däremot väldigt utmanande och kul att få göra så många olika saker. Som roligast blir det när variationen är som störst, när det är ”bra rull” helt enkelt.

Du möter många olika slags kunder, berätta!

Ja, det är alltifrån stora hotell och matbutiker i flera plan till förskolor, bostadsrättsföreningar och mindre företag, min minsta kund har tre anställda. Det är en nära kundkontakt och jag har nästan oväntat bra relation med kunderna även om vi inte ses så ofta.

Är det någonting hos oss som arbetsgivare som sticker ut på ett positivt sätt?

Inom brandområdet är det inte helt vanligt att få arbeta med hela kedjan. Många företag i den här branschen är inriktade på en specifik del, men här arbetar vi verkligen med kundens helhet. Det är både bra för kunden, men det är också bra för oss som medarbetare som får omväxlingen. När jag håller utbildning på mina företag, där jag vet hur det har sett ut med hela brandskyddet från år till år, kan jag ge anpassade råd – det ger mig stor trovärdighet när kunden förstår att jag vet hur deras vardag bukar se ut. Och det jag gör är verkligen meningsfullt på riktigt för kunderna.

Berätta om något som är mindre bra med din roll!

Det är ett tungt och ibland bökigt jobb rent logistiskt. Det är mycket att bära - alltifrån släckare till övningsdockor och simulatorer. Det är också jobbigt när man inte får den där omväxlingen med olika arbetsuppgifter som jag uppskattar. Vissa veckor håller jag kanske tio utbildningar, då är man rätt så trött på sin egen röst...

Simulatorer, vad är det?

Vi arbetar med en brandsimulator i våra utbildningar. Det är en stor ljusskärm som visar lågor och där kunden i övningssammanhang får släcka elden med en släckare som har en laserstråle i stället för skum eller liknande, finns önskemål och möjlighet kan detta även kombineras med en rökmaskin och brandvarnare. Det finns många vinster med simulatorn, dels miljömässigt eftersom jag inte behöva elda i kar och släcka med skum. Dels säkerhetsmässigt eftersom jag slipper att köra runt med gasol i bilen och slipper elda på öppen plats. Slutligen är det väldigt smidigt, simulatorn är inte alls lika otymplig som gasoltuber, övningssläckare och vattendunkar. Dessutom kan kunden vara inne i sin ordinarie miljö och öva med ett verklighetstroget scenario.

Har du utvecklats något i din yrkesroll sedan du började här?

Jag får verkligen arbeta med det som jag är utbildad till, så på så sätt håller jag mig inom mitt område. Men jag vet ju aldrig hur dagen kommer se ut. Helt plötsligt har en förskola fått ett barn med andra behov som ger nya förutsättningar, eller så vill rektorn byta plats på avdelningar. Jag står ofta inför frågor och situationer som jag aldrig fått förut. Så på så sätt utvecklas jag. Om jag inte har alla svar tar jag med mig frågorna till kollegorna då vi äter lunch tillsammans, eller så kontaktar jag vår brandingenjör som vi arbetar med om det behöver göras beräkningar. Något som jag verkligen har utvecklat är min pedagogiska förmåga som jag får använda då jag håller olika utbildningar. Där har kurserna i presentationsteknik hjälpt mig. Jag har blivit väldigt bekväm prata inför grupp.

Du är ute mycket hos kunder. Hinner du träffa kollegorna?

Då vi jobbar självständigt ute hos våra respektive kunder så blir ofta den naturliga knutpunkten en stund på kontoret för lunch eller ute på fältet någonstans. Vi ringer varandra när vi undrar saker eller behöver hjälp. Självklart har vi även en egen mejlgrupp där vi hörs av, sedan så ses vi hela gänget på våra månadsmöten. Jag har väldigt roliga och bra kollegor!

Du är ju en riktig hjälte som förebygger och räddar liv!

Mnja, ses jag som en hjälte? Den klassiska bilden av en hjälte är väl en brandman… Men det är klart, med jämna mellanrum får jag återkoppling från kunderna där de berättar om saker som har inträffat och där min utbildning och min utrustning verkligen har gjort skillnad. Det är väldigt tillfredsställande och känns otroligt bra!